Συχνά, γονείς και μαθητές απευθύνουν το ερώτημα: «γιατί να επιλέξουμε το Ελληνικό Λύκειο Ανοβέρου;» Οι Έλληνες μαθητές επιλέγοντας το Ελληνικό Λύκειο και παίρνοντας το Απολυτήριο αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης και στα ελληνικά και στα γερμανικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Όσοι από τους ομογενείς μαθητές επιθυμούν να σπουδάσουν στην Ελλάδα μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων για τους Έλληνες του εξωτερικού με όρους ευνοϊκότερους από αυτούς με τους οποίους επιλέγονται οι συμμαθητές τους που ζουν στην Ελλάδα.
Όσοι όμως δεν επιθυμούν να συνεχίσουν σπουδές στην Ελλάδα καλό θα ήταν να επιδιώξουν να αποκτήσουν το Απολυτήριο του Ελληνικού Λυκείου, διότι σε συνδυασμό με την επιτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις και την πιστοποιημένη γνώση της Γερμανικής έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε γερμανικό πανεπιστήμιο, πλεονέκτημα το οποίο έχουν εκμεταλλευτεί πολλοί απόφοιτοι του Ελληνικού Λυκείου Ανοβέρου.
Μαθητές που φοιτούν στα γερμανικά Hauptschule ή Realschule, με το απολυτήριο των οποίων δεν έχουν πρόσβαση στις ανώτερες και ανώτατες σπουδές, επιλέγονας το Ελληνικό Λύκειο κερδίζουν μία δεύτερη ευκαιρία και αποκτούν το δικαίωμα να σπουδάσουν, εφόσον αποφοιτήσουν επιτυχώς από το Λύκειο.
Το Ελληνικό Λύκειο Ανοβέρου αναγνωρίζεται ως Ergänzungsschule από το γερμανικό κράτος, κάτι που δίνει στους μαθητές το δικαίωμα να το παρακολουθήσουν, αφού έχουν τελειώσει και την ένατη τάξη του γερμανικού σχολείου. Στο Ελληνικό Λύκειο γίνονται δεκτοί μαθητές με αποδεικτικό σπουδών (Abschlusszeugnis) είτε της ένατης είτε της δέκατης τάξης (Realschulabschluss). Στη δεύτερη περίπτωση έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν κατευθείαν στη δεύτερη τάξη του Λυκείου.
Για τους μαθητές λυκείου που έρχοναι τώρα από την Ελλάδα η φοίτηση στο Ελληνικό Λύκειο είναι μονόδρομος, διότι χωρίς πολύ καλή γνώση της γερμανικής γλώσσας είναι αδύνατο να φοιτήσουν με επιτυχία σε κάποιο γερμανικό σχολείο και να αποκτήσουν με την αποφοίτησή τους δικαίωμα πρόσβασης στα πανεπιστήμια. Κινδυνεύουν, αν επιλέξουν ερχόμενοι από την Ελλάδα να φοιτήσουν σε γερμανικό σχολείο, να χάσουν ορισμένα χρόνια χωρίς να προχωρήσει η φοίτησή τους και στο τέλος να εγκαταλείψουν το σχολείο.